מדריך לתוכניות גרפיות ובחירת פלטות צבעים
עודכן: 2 במרץ 2021
בהתחלה בחירת צבעים וגישה לתוכניות גרפיות עשויה להיות קשה. לכן, אפרט עבורכם היום כמה טיפים שידריכו אתכם מתחילת העבודה על הפרויקט ועד סופו:
בחירת הסגנון העיצובי - כיצד בוחרים את השפה הסגנונית הגרפית? הגרפיקה צריכה להעביר את החוויה והאווירה במרחב. לדוג' אם המבנה שעיצבתם משמש בעיקר ללילה, מומלץ להשתמש בתאורה נכונה שמתאימה לשעה ובצבעים כהים כמו שחור, סגול, כחול כהה. ומשם לחשוב לאן לקחת את זה - מקסימליזם או מינימליזם? אם עיצבתם פארק מלא צמחיה, מומלץ להשתמש בצבעוניות שממחישה צמחים כמו ירוק, חום, צהוב ורוד וכו'. כמובן להמחיש גם את הצורניות. אם הקונספט העיצובי שלכם הוא לפי תרבות מסוימת, תחקרו על התרבות, תבדקו איזו צבעוניות מאפיינת אותה, מה סימני ההיכר שלה, אילו טקסטורות מעבירות את התחושה שהתרבות מעבירה (ובמה נהוג\לא נהוג להשתמש בתרבות הזאת).
בקיצור - יש לבדוק מי קהל היעד של המבנה, מה הפונקציות ומה האווירה והחוויה שאתם רוצים להעביר ואז לבחור סגנון וצבעוניות.
בחירת פלטת צבעים - כאשר בוחרים פלטת צבעים חשוב מאוד לדייק עם הבחירה מכיוון שכל צבע מעביר תחושה אחרת. בעוד שהצבע הלבן למשל, יכול לתת תחושה של מראה נקי, אבל שימוש רב מידי בצבע הזה עלול לתת תחושה של מראה ריק ומנוכר. דוג' נוספת - שימוש רב בכחול או אדום זוהרים ובוהקים עלול ליצור אי נוחות לצופה ולגרום לו לצאת או להפסיק להסתכל על העבודה שעשיתם.
לכן מומלץ לבחור פלטות צבעים לפי הטכניקות הבאות:
הטכניקה הראשונה - בחירת 3 צבעים - 2 מתוכם משלימים אחד את השני, לדוג' סגול וירוק או ורוד ותכלת או שחור ולבן, וצבע נוסף שמאזן - חייב להיות צבע ניטרלי כלשהו אם 2 הצבעים האחרים דומיננטיים או צבע דומיננטי כלשהו אם 2 הצבעים האחרים ניטרליים. למשל אם בחרתם בסגול וירוק מומלץ להשתמש בשחור, לבן או צבע ניטרלי אחר בעל גוון עדין או חזק של ירוק או סגול. אם בחרתם שחור ולבן מומלץ בצבע דומיננטי אחר כמו אדום, בז', צהוב, ירוק וכו'. ניתן להוסיף צבע רביעי נוסף אך לא יותר בטכניקה הזאת.
הטכניקה השנייה - בחירת 5 צבעים שבנויים על בסיס של 2 צבעים בלבד. כלומר, בוחרים 2 צבעים שהולכים טוב אחד עם השני והם הדומיננטיים בעיצוב. לאחר מכן מוסיפים גוון כהה מצבע אחד ו-2 גוון בהירים מהצבע השני. מה שבסך הכול ייתן לכם פלטה של 2 צבעים דומיננטיים, 2 בהירים ואחד כהה. כמובן שתמיד אפשר להוסיף גוון לפי מראית העין שלכם, לדוג' אם הפלטה שלכם 'קרה' ואתם רוצים להשתמש בגוון חם על מנת לאזן את העיצוב שלכם.
הטכניקה השלישית - במידה והפרויקט שלכם מאוד ססגוני ויש צורך בצבעים רבים, יש לשמור על החוקים הבאים:
1. כאשר אתם מעצבים תוכנית גרפית מכירתית ויש לכם הרבה מאוד צבעים, מומלץ שהרקע יהיה ניטרלי כמו לבן, שחור, בז' או גוון UNDERTONE של צבע שאתם משתמשים בו במידה רבה או מועטה בפרויקט. גוון UNDERTONE הוא גוון מובהר או מוכהה של צבע מסוים, הצבע היכול להיות כמו בשקיפות על צבע לבן או שחור בלבד, באחוזי שקיפות שונים.
2. לכל הצבעים הצבעוניים חייב להיות את אותו המשקל הוויזואלי - כלומר, שלא יהיו כמה גוונים זוהרים, כמה בהירים וכמה כהים, בוחרים בגוונים בהירים וכהים בהתאם למרחק של האובייקט המשורטט ובהתאם לצל שנופל עליו או מאחוריו. שימוש לא מאוזן בצבעים במקרה כזה של ריבוי צבעים עלול להראות לא נעים לעין.
טקסטורות - לאחר שאנו יודעים מה הסגנון העיצובי ומה פלטת הצבעים והחומרים של הפרויקט, כל מה שנשאר הוא להמחיש את הטקסטורות של החומרים שבחרנו. אנחנו יכולים להשתמש בטקסטורות האמתיות, לצלם אותן או להשתמש בתמונות מהקטלוגים שבחרנו. חשוב! להניח את הטקסטורות בקנ"מ הנכון כדי שהגרפיקה תראה מציאותית לקנ"מ של השרטוט, אם השרטוט בקנ"מ 1:100 גם הטקסטורה תותאם לקנ"מ זה. אם אתם מתקשים תמיד ניתן להשוות את הטקסטורה לאחד האובייקט המשורטטים, למשל רהיט.
במידה ואין לנו תמונת טקסטורה אנחנו יכולים להכין אותה בעצמנו בתוכנה. תחילה אנחנו צריכים לראות ממה היא מורכבת מבחינה צורנית, האם יש בה קווים כמו בעץ או כתמים או בבטון וטיח או שאולי מדובר במתכת מבריקה? ולאחר מכן לבחור במברשות המתאימות (ניתן גם לייצר מברשות).
אור וצל - כדי שהשרטוט לא יראה שטוח, אני ממליצה להוסיף תאורה והצללה. ליצירת תאורה מציאותית, התאורה חייבת להיכנס מפתחי האור כמו דלתות וחלונות ולהאיר ולהשפיע על האובייקטים בחדר וזה אומר שמתחת ומאחורי האובייקטים צריכה להיות גם הצללה לפי כיוון כניסת האור. הוספת תאורה והצללה 'מחייה' את התוכנית הגרפית אבל לא צריך להגזים ולגרום לתוכנית להראות תלת ממדית כי זאת לא המטרה שלה. צריך לראות היטב ולהבדיל בקווים ששרטתם.
ודבר נוסף, שממנו בעצם אמורים להתחיל, הוא עוביי הקווים והבנת המרחב והשרטוט. כאשר מוציאים שרטוט חייב להגדיר עוביי קווים נכונים שיגרמו לשרטוט להיות קריא וברור. מה שנחתך חייב להיות העבה ביותר וככל שמשהו מתרחק הקו שלו יהיה דק יותר ובמקרים מסוימים כשיש המון קווים הקווים הרחוקים ביותר יהיו גם אפורים.
לאחר מכן בעיבוד הגרפי חשוב לשים לב שעובדים באותה צורה עם הצבעים הטקסטורות וכו'. כל מה שקרוב יהיה חזק יותר, בוהק יותר, כהה יותר ומה שרחוק יהיה בהיר יותר עם יותר שקיפות. אם הרקע שלכם בהיר - הדברים יעשו בהירים יותר ככל שיהיו רחוקים. אם הרקע שלכם כהה - הדברים יעשו כהים יותר ככל שיהיו רחוקים.
