התאורה שעיצבה לי את הבית
במהלך הלימודים נחשפתי לכל מיני תחומים בעולם העיצוב. ביניהם, נחשפתי גם לעיצוב תאורה. זה תחום מעניין בפני עצמו, דרכו ניתן לייצר הרבה סוגים של אלמנטים אסתטיים עיצוביים ופונקציונאליים.
התאורה משפיעה רבות על המרחבים שאנחנו נמצאים בהם ולכן חייב להתייחס אליה כחלק מהעיצוב הכללי של חדר כלשהו, אולם או אפילו פינה קטנה בבית. גם אם נבחר את הרהיטים הכי יפים ונקנה את הטלוויזיה הכי חדשה אנחנו עלולים לא ליהנות מהם רק בגלל בחירת תאורה לא מתאימה.
אז איך בוחרים גוף תאורה אידיאלי לחדר מסוים בבית?
מבואת כניסה – כשנכנסים לבית נפרדת מהסלון, מומלץ לשים מעליה גוף תאורה מפזר שצמוד לתקרה. אין צורך בגוף תאורה גדול, כמובן שזה גם עניין של טעם ותלוי בעיצוב של הבית. גוון הארה מומלץ: 3000K. חמים ונעים.
חדר מגורים – בסלון, מעל השולחן מוטב לשים גוף תאורה דקורטיבי מפזר אור, גדול ומהמם שמשלים את העיצוב. גוון הארה מומלץ: 3000K.
ליד הטלוויזיה, אם ממש רוצים תאורה נוספת, מומלץ להוסיף תאורת לד שקועה מאחור בקיר או גוף תאורה צידי תלוי או עומד שמפזר אור. גוון הארה מומלץ: 3000K. לא מומלץ לשים ליד טלוויזיה ספוטים כי הם גופי תאורה ממקדים וכתוצאה מכך הם עלולים לסנוור את הטלוויזיה ואז לא יהיה נוח לצפות בה כי לא תוכלו לראות כלום במסך.
אם יש לכם קיר דקורטיבי עם תמונות ופסלים מומלץ לכוון עליהם ספוטים או להשתמש בתאורה דקורטיבית לאווירה. גוון הארה מומלץ: 3000K.
חדר שינה – מעל המיטה כדאי לשים גוף תאורה גדול מפזר. גוון הארה מומלץ: 3000K.
משני צידי המיטה ניתן להניח, לתלות או להצמיד לקיר גופי תאורה נוספים שיהיו ממקדים. גוון הארה מומלץ: 5000K (במידה ואתם אוהבים לקרוא ספרים).
חדר ארונות – בחדר ארונות רצוי לשים במרכז גוף תאורה מפזר צמוד תקרה. גוון הארה מומלץ: 3000K.
אם יש לכם מראה בחדר הארונות או בכל חדר אחר בבית בו יושבים להתאפר (לא הכוונה לשירותים כרגע), מוטב לשים 2 גופי תאורה ממקדים צמודים או שקועים בתקרה, אחד מכל צד של המראה על מנת לדייק באיפור. גוון הארה מומלץ: 4000K.
פינת עבודה – בפינת העבודה, נעדיף תאורה שתמקד אותנו בלמידה או בעבודה. אם מדובר בחדר עבודה כדאי לתלות או להצמיד לתקרה גוף תאורה מפזר. גוון הארה מומלץ: 4000K (בתנאי שלא מדובר בפינת עבודה בחדר שינה, בחדר שינה עדיף 3000K).
מומלץ להניח מנורת שולחן או גוף תאורה ממקד נוסף על מנת להקל בעבודתכם. גוון הארה מומלץ: 4000K. גוונים קרים יותר מיועדים למשרדים או כיתות בבתי ספר.
לקריאת מאמר המרחיב על עיצוב סביבת העבודה הביתית לחצו כאן.
מטבח – מומלץ לתלות גוף תאורה מפזר קרוב לאזור השיש או במרכז המטבח אם מדובר במטבח קטן. גוון הארה מומלץ: 4000K. יש כאלו שיעדיפו 5000K ולמקם פס לד לאורך אזור משטח העבודה.
פינת אוכל – נשתמש אך ורק בגוף תאורה מפזר וגדול. גוף תאורה ממקד עלול לגרום לתחושת חושך ואף אחד לא רוצה לאכול בחושך. גוון הארה מומלץ: 3000K.
שירותים – לפי התקן אין לתלות גופי תאורה מעל האמבטיה. לכן, יש להשתמש בגופי תאורה ממקדים צמודי קיר או שקועי קיר וגם בגופים מפזרים צמודי תקרה ושקועי תקרה שונים.
מומלץ למקם משניי צדדי המראה 2 ספוטים מלמעלה או 2 גופי תאורה ממקדים צמודי קיר.
גוון הארה המומלץ לגופי תאורה בתקרה: 3000K.
גוון הארה המומלץ לגופי תאורה שעל הקירות מצדדי המראות: בין 4000K ל-5000K.
מסדרון – לא מומלץ לשים גוף תאורה בתקרה אלא להשתמש בקירות ולמקם עליהם גופי תאורה צמודים מפזרים (הכמות תלויה בגודל המסדרון, לא צריך להגזים בכמות 2-3 מקסימום). גוון הארה מומלץ: 3000K.
גינה – בגינה אפשר לעשות מה שרוצים, ההמלצה לתאורה תשתנה בהתאם למה שיש באותה גינה. מומלץ למקום ספוטים באזורים מסויימים, תאורה דקורטיבית ותאורה מפזרת במידה ויש שם אזור ישיבה או פינת אוכל. גוון הארה מומלץ: 3000K.
מרפסת – מוטב למקם במרפסת ספוטים או גופי תאורה מפזרים בגוון הארה מומלץ של 3000K.
ספרייה – באזור של ישיבה וקריאה נעדיף תאורה ממקדת שתמקד אותנו בקריאה ועם זאת נרגיש בנוח. מומלץ להניח גוף תאורה ממקד על הרצפה או כל גוף תאורה ממקד אחר שתחפצו, בגוון הארה של 4000K.
בנוסף, מלבד החוויה, התאורה משפיעה על האווירה שאנחנו מרגישים במקום כלשהו ועל נוחות שלנו.
לפניכם כמה גופי תאורה שעצבתי:
גוף תאורה קובייתי מחורר בהשראת צמחייה.
מנורה בהשראת מדוזה. נעשתה בשיתוף פעולה עם איריס ורדי ואיזבלה שניידר.
לסיכום, תאורה היא נושא מעניין ואפשר לדון רבות על אילו סוגי תאורה מתאימים לאיזה מרחב. כידוע, כל אדם חווה תאורה בדרך אחרת ולכן, עם כל ההמלצות שקראתם פה ותקבלו מיועצים שונים – תוודאו שזה מה שבאמת נוח לכם.